Stadsschuur 1 te Middelburg  |  Routebeschrijving
A A

Nieuwsbrief huisartsenpraktijk november 2023

Verdenking blaasontsteking?

Als u pijn heeft bij het plassen en vaak kleine beetjes moet plassen, kan dat komen door een blaasontsteking.

Bent u een man? Bel dan altijd de huisarts en neem uw (ochtend)plas mee naar de praktijk. Als er sprake is van een blaasontsteking, is er bij een man altijd antibiotica nodig.

Bent u een vrouw? U mag afwachten of de klachten vanzelf overgaan. Bij de helft van de vrouwen verdwijnen de klachten vanzelf binnen 1 week. Drink veel water of thee. En u kunt eventueel paracetamol nemen. Mochten de klachten erg hevig zijn of de klachten na 1 week niet verdwenen zijn, dan belt u de huisarts en brengt u urine.

U dient altijd direct contact met de huisarts op te nemen bij:

  • hevige klachten, ziek zijn, koorts en/of pijn in de zij/flank
  • zwangerschap
  • diabetes
  • als u chemo-/immunotherapie krijgt
  • als u operaties heeft gehad aan nieren/blaas
  • als u denkt aan een SOA (seksueel overdraagbare aandoening)

Zie ook: https://www.thuisarts.nl/blaasontsteking/plassen-doet-pijn-en-ik-plas-kleine-beetjes

Gebruikt u chronische medicatie?

We willen graag met u één keer per jaar medicatie bespreken die u chronisch gebruikt. Werkt het nog? Kan het afgebouwd worden? Wegen voor- en nadelen nog tegen elkaar op. Soms krijgt u van ons een uitnodiging om dit te komen bespreken bij de arts of praktijkondersteuner. Maar we vinden het fijn als u zelf de assistente belt om hier een afspraak voor te maken!

Nieuw gebouw

De afgelopen periode is er druk overleg geweest om geschikte ruimte op een goede plaats te vinden voor onze huisartsenpraktijk de Getijdenmolen. We richten ons nog steeds op de nieuwbouwlocatie van een gezondheidscentrum aan de Oostperkweg. Tot die tijd proberen we de toegankelijkheid en het klimaat van de Getijdenmolen nog zo goed als mogelijk te houden voor dit monumentale pand. We beseffen dat dit ook beperkingen meebrengt.

Chronische zorg voor chronische ziekte

We attenderen u er op dat u zelf voor de jaarlijkse controle van uw suikerziekte, verhoogde bloeddruk, astma of COPD moet bellen. Wanneer u jaarlijks op controle moet komen vanwege medicatie of één van de genoemde ziekten vragen we u om zelf met de assistente te bellen voor een afspraak bij de praktijkondersteuner. De praktijkondersteuner is speciaal opgeleid om voor deze chronische ziekten u te spreken en in overleg met u de controles uit te voeren. U mag bij dit gesprek altijd zelf aangeven wat voor u belangrijk is!

LandelijkSchakelPunt (LSP)

We willen u ook informeren over de mogelijkheid om de uitwisselingen van uw medische gegevens beter te laten verlopen. Wanneer u hier toestemming voor geeft kan uw huisarts, de huisartsenpost, uw apotheek en het ziekenhuis uw dossier beter raadplegen. Uiteraard gebeurt inzage in uw dossier alleen wanneer dat nodig is (wanneer behandeling nodig is). U vindt meer info hier: https://www.volgjezorg.nl/ Wanneer u hier toestemming voor wilt geven kan dit voor u eenvoudig via deze website met uw DigiD: https://persoonlijk.volgjezorg.nl/

Positieve gezondheid

We werken in de praktijk steeds meer vanuit het idee van positieve gezondheid. Op iph.nl wordt uitgelegd wat dit inhoudt: mensen zijn niet hun aandoening. Toch focussen we daar in de zorg doorgaans wel op. Alle aandacht gaat uit naar hun klachten en gezondheidsproblemen, en hoe we die kunnen oplossen. Positieve Gezondheid kiest een andere invalshoek. Het accent ligt niet op ziekte. Maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Positieve Gezondheid is een bredere kijk op gezondheid, uitgewerkt in zes dimensies. Met die bredere benadering draag je bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Én om zo veel mogelijk eigen regie te voeren.

Kerstwens

We wensen u namens alle medewerkers van onze huisartsenpraktijk goede en gezegende Kerstdagen toe en een gezond 2024!

Naar archief

Actueel

03/05

De zeeuwse leefstijlroute in Middelburg
Deze route richt zich op iedereen die het fijn vindt om aan zijn/haar gezondheid te werken. Elke deelnemers beweegt op z...

Lees meer
08/12

Gratis met de bus bij laag inkomen
Gemeente Middelburg start een nieuwe proef voor mensen met een laag inkomen. U kan na 09.00 uur gratis met de bus reizen...

Lees meer
Archief